فهرست مطالب

فصلنامه الهیات هنر
پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن عبودی مزرعی*، سیمین ولوی صفحات 5-26
    روند ارتباط متبادل بین فونیم (صوت لغوی) و مورفیم (معنای لغوی) می تواند بهترین عامل برای انتقال پیام به مخاطب به شمار آید. از این رو چه بسا نصوصی اعم از شعر یا نثر به رشته تحریر در آیند لیکن تناسب و ارتباط متآثری بین صوت برخاسته از حروف و کلمات و نیز معنا و مفهوم آنها شکل نپذیرد ، به این دلیل انتقال مفهوم اصلی پیام به مخاطب به درستی محقق نمی شود.یکی از شاخص های فصاحت و بلاغت ادبی، هنری در متن و نیز مولفه های نظم و اعجاز آوایی درکلام ، منحصر بفرد بودن نوع ارتباط بین فونیم و مورفیم و نظم آوایی خاص برای القای مفاهیم فونتیک (آوا) به شمار می آید . مطالعه پیش رو ، فونتیک تک واژه ها ، وآیات سوره مبارکه کوثر و ارتباط و تناسب ساختاری فونیم و مورفیم را که به صورت چشمگیری بین اجزای آوایی و مفاهیم لغوی آن متجلی است ، مورد بررسی و تحلیل قرارمی دهد .در این پژوهش ساختار مفاهیم فونیمی و مورفیمی واژگان نص سوره مبارکه کوثر براساس فرآیند های آوایی، تحلیل کمی و کیفی گردیده ، سپس کلمات و آیات سوره ازنظر تطابق و تناسب فونیم و مورفیم آنالیز موسیقایی شده که در آن تبیین ماهیت فونتیک در اعجاز آوایی قرآن کریم دنبال شده است و نمونه بارزی را از نظر وجه تمایز و برتری نص آیات و سور قرآن کریم از دیگر متون و سخنان ارایه می دهد
    کلیدواژگان: قرآن کریم، سوره کوثر، اعجاز آوایی، فونتیک، فونیم و مورفیم
  • گل آذین مختاری* صفحات 27-54
    سینمای رو به رشد ایران نیازمند حمایت حقوقی مناسب و بهینه از مولفان و دیگر دست اندرکارانی است که در تهیه اثر سینمایی مشارکت می کنند. قانونی که از این افراد حمایت می کند، قانون حمایت از مولفان، مصنفان و هنرمندان است که در سال 1348 تصویب شده است. مسلم است که صنعت سینمای ایران در طی این سال ها توسعه پیدا کرده؛ اما قانونی که از آثار سینمایی حمایت می کند همچنان تغییر نکرده است! در ایران از آثار سینمایی، حمایت کافی به عمل نمی آید، و نه تنها از حقوق مولفین در قانون فعلی به طورکامل حمایت نمی شود، بلکه اثر سینمایی نیز در قانون تعریف نشده است. اثر سینمایی با توجه به ویژگی هایی که دارد، مانند تعداد افراد دخیل در آفرینش آن، و گستره آفرینش های هنری موجود در آن، نیازمند بررسی ویژه از منظر حمایت حقوق مالکیت فکری است. در این مقاله با مطالعه تطبیقی در قوانین کشورهای انگلیس، ایالات متحده آمریکا، فرانسه، و کنوانسیون های بین المللی تلاش شده است علاوه بر ارایه تعریفی از این اثر، احکام خاص حمایتی از این آثار را، مانند معیار اصالت، مدت حمایت و پدیدآورندگان شناسایی نماید. شایسته است قانونگذار ایران صراحتا اصالت را شرط حمایت در آثار قرار دهد؛ چراکه حمایت از آثار غیر اصیل، دایره حمایت را گسترش می دهد و این امر برای کشوری درحال توسعه مطلوب نیست. درخصوص پدیدآورندگان این گونه آثار، حکمی در قانون ایران وجود ندارد. به نظر می رسد با توجه به تجربه کشورهای موردمطالعه و با نگاهی به کنوانسیون های بین المللی، می توان کارگردان اصلی، نویسنده فیلم نامه، نویسنده دیالوگ ها و آهنگساز را به عنوان پدیدآورندگان شناسایی کرد. با به روزکردن قانون در این زمینه می توان به حمایت بهتر و کافی از پدیدآورندگان دست یافت و انگیزه تولید چنین آثاری را در جامعه افزایش داد.
    کلیدواژگان: اثر سینمایی، حقوق مالکیت فکری، حق مولف، پدیدآورنده، آثار دیداری شنیداری
  • محمدهادی میرشمسی* صفحات 55-90

    قرارداد تهیه اثر سینمایی، نتیجه همراهی و همکاری مدت دار پدیدآورنده و تهیه کننده است و هر کدام از این دو در مقابل هم تعهداتی دارند. پدیدآورنده باید علاوه بر پدیدآوردن متن فیلم نامه، تهیه کننده، کارگردان و بازیگران را تا رسیدن به محصول نهایی همراهی کند و همچنین برای تهیه کننده در بهره برداری از اثر نهایی ایجاد مانع یا مزاحمت نکند. متقابلا تهیه کننده نیز باید حقوق معنوی پدیدآورنده را رعایت کند و اجرت او را طبق قرارداد بپردازد. در این پژوهش که به صورت تطبیقی در حقوق ایران و فرانسه انجام شده، تلاش بر این بوده که ماهیت قرارداد بین مولف و تهیه کننده به منظور تهیه اثر سینمایی تحلیل شده و شرایط انعقاد آن و همچنین تعهداتی را که برای طرفین به وجود می آورد، بررسی شود. در نظام حقوقی فرانسه و همچنین در لایحه حقوق مالکیت ادبی و هنری ایران، قرارداد بین پدیدآورنده و تهیه کننده اثر سینمایی، یک قرارداد دو طرفه است که بر ذمه طرفین تعهدات متعددی ایجاد می کند. به علاوه کتبی بودن قرارداد مورد تصریح قانونگذار قرار گرفته؛ اما شرط صحت قرارداد نیست، بلکه در نظام حقوق فرانسه شرط اثبات وجود قرارداد و در لایحه ایران، شرط قابلیت استناد به آن در مقابل پدیدآورنده است. ازآنجاکه قوانین فعلی ایران، مقررات اختصاصی محدودی در این حوزه دارد، مطالعه در حقوق ایران متمرکز بر لایحه حمایت از مالکیت ادبی و هنری است.

    کلیدواژگان: حقوق مالکیت ادبی و هنری، اثر سینمایی، اثر دیداری شنیداری، قرارداد، مولف، تهیه کننده، حقوق مولف
  • شیرین شریف زاده* صفحات 91-106
    نظام کپی رایت برای پدیدآورندگان آثار سینمایی به عنوان یک اثر مشترک، حقوق مادی انحصاری مقرر نموده است. این حقوق تمامی سکانس ها، پلان ها و صحنه های اثر را شامل می شود. بااین حال در تمامی آثار ادبی و هنری به خصوص آثار سینمایی، موضوعات و موقعیت هایی وجود دارند که به طور طبیعی از یک پی رنگ و ایده مبنایی و بدیهی نشات گرفته اند و حمایت کپی رایت موجب انحصار ناروای خالق بر آنها می گردد. دکترین صحنه های مشابه به عنوان یک دکترین محدودکننده در حمایت از آثار ادبی و هنری، مقرر می کند آن دسته از عناصر یک اثر که پیش پا افتاده و متداول می باشند و یا متضمن شرایط و ویژگی هایی هستند که جزء جدایی ناپذیر و معمول در آن سبک خاص از اثر ادبی و هنری هستند، موردحمایت کپی رایت قرار نمی گیرند. این دکترین، تضمین می کند که خالق یک اثر سینمایی نمی تواند تم ها، صحنه های وقوع معمولی، کاراکترهای کلیشه ای و خطوط داستانی متداول را به انحصار درآورد. این پژوهش درصدد تبیین عناصر و خصوصیات این دکترین در حقوق کپی رایت است و می کوشد با بهره گیری از رویه قضایی به این سوال پاسخ دهد که این دکترین چگونه و تا چه اندازه در آثار سینمایی کاربرد دارد. دستاورد این مقاله نشان می دهد با توسل به دکترین صحنه های مشابه در آثار سینمایی می توان صحنه ها و پلان های مشترک و معمول در یک سبک و ژانر خاص سینمایی را که از تلاش خلاقانه پدیدآورنده به وجود نیامده اند و فاقد اصالت هستند، از حمایت کپی رایت خارج کرد و بدین وسیله خالقان آثار سینمایی را به خلق بیشتر و ارتقای سطح کیفی آثار سینمایی تشویق نمود.
    کلیدواژگان: دکترین، صحنه های مشابه، آثار سینمایی، حقوق، کپی رایت
  • وحید آگاه* صفحات 107-124
    حق بر «آزادی بیان هنری»، موردوفاق همه هنرها و مسیله کلیدی در فقه هنر نیز مواجهه با همین آزادی است. وفق قانون اساسی، منبع نخستین حقوق، قانون است، اما نظام شرعی هم وجود دارد که فقه هنر در آن، جایابی شده است. فقه هنر سوای تفاوت در احکام و جزییات در هنرهای مختلف، در اینکه محرک آزادی بوده یا از محدودیت ها و خطوط قرمز آن به شمار می رود، نقشی ثابت دارد.نوشته حاضر، حکایت از این دارد که از میان قرایت های مختلف اسلامی، آنچه در حقوق ایران، رسمیت دارد و باید پاسداری شود، تشخیص فقهای شورای نگهبان از اسلام قانون اساسی است. لذا فقه اسلام قانون اساسی باید معیار باشد، نه آثار و منابع فقهی خارج از آن.هنر نیز در فقه اسلام قانون اساسی جای دارد و به ویژه در اصول 24، 25 و 28 مستقر شده و هم جهت با حق ها و آزادی ها، در پی گشودن پنجره های جدید و گسترده ترکردن زمین بازی هنر اسلامی و آثار هنری و درواقع، قدرت انتخاب هنرمندان است. لذا چشم انداز فقه اسلامی هنر، عوض محدودیت در آزادی بیان هنری، عامل پیشرفت و توسعه هنر، ضمانت آزادی آن و مقابله با ممنوعیت ها و محدودیت های مغایر با اسلام قانون اساسی است.
    کلیدواژگان: فقه هنر، حقوق ایران، اسلام، حقوق، آزادی بیان، قانون اساسی، شورای نگهبان
  • کاوه رضوانی راد* صفحات 125-150
    اصغر فرهادی شناخته شده ترین فیلمساز ایرانی در جهان و برنده دو جایزه بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان از آکادمی اسکار است. سینمای فرهادی که به عنوان نمونه برجسته «سینمای اجتماعی ایران» شناخته می شود، جریانی است که از ابتدای دهه هشتاد شمسی از میان دوگانه سینمای روشنفکری و سینمای ارزشی پس از انقلاب، سر برآورد. با فرهادی، سینمای ایران به نوعی «مواجهه با خود» روبرو است که می کوشد در بطن دیالکتیک حکومت، حقوق و اخلاق به واکاوی طبقه متوسط بپردازد. از این منظر فیلم های او هم در فرم و هم در محتوا، آمیختگی پررنگی با نظام حقوقی ایران دارد. نظام حقوقی ایران در آثار سینمایی فرهادی، تصویری قیم مآب، عبوس، منفعل اما پرادعا دارد؛ مداخله گر اما ناکارآمد است. آزادی ها، انتخاب ها و حریم خصوصی افراد را مخدوش می کند اما در تامین عدالت و تضمین زیست مسالمت آمیز شهروندان ناتوان است. از نگاه او، این نظام حقوقی به جای تسهیل زندگی جمعی، خود به عامل اصلی شکل گیری کلاف سردرگم بحران در جامعه ایرانی بدل شده است. قوانین ایدیولوژیک با غلبه دادن یک خیر بر خیرهای دیگر و بسیج امکانات و منابع برای رساندن جامعه به سوی آن خیر و جهت گیری برای حمایت از گروه های خاص، موجب نقض عامدانه حریم خصوصی با هدف پالایش اخلاقی شهروندان، نزول اخلاق جمعی، ایجاد نکوهش اجتماعی بر دگراندیشان و روشنفکران، رشد فزاینده خشونت و از میان رفتن زبان گفتگو و ایجاد گسست اجتماعی شده است. فرهادی راه برون رفت از چنین گسستی را تقویت جامعه مدنی، تدوین قوانین بی طرف، کاهش مداخله دولت در زندگی شخصی شهروندان، مصالحه به جای خشونت، عدالت ترمیمی، ترویج راست گویی و صداقت و اصلاح فرهنگ سنتی نادرست از طریق بازتعریف مفاهیمی چون آبرو می داند.
    کلیدواژگان: اصغر فرهادی، نظام حقوقی، قانون، بی طرفی، عدالت، حریم خصوصی
  • سیف الله صرامی* صفحات 151-174
    محور اصلی در مقاله، مقایسه فقه تعزیه با فقه تیاتر و فیلم است. ثمره مترتب بر این مقایسه که ضرورت طرح آن را هم نشان می دهد، کمک به تدوین فقه تیاتر و سینما و تکمیل فقه تعزیه که خاستگاه اصلی آن تعظیم و ترویج فرهنگ محبت اهل بیت ع است، خواهد بود. برای انجام مقایسه، پس از طرح موضوع، در مرحله نخست، موضوع شناسی تعزیه و پیشینه ای از آن و سپس، موضوع شناسی مختصری از فیلم و تیاتر ارایه شده است. رسیدن به ویژگی ها و اصول کلی هنرهای تعزیه، تیاتر و فیلم، نتیجه این موضوع شناسی ها می باشد. این نتیجه دستمایه ای بر مقایسه موضوع شناسانه تعزیه با تیاتر و فیلم شده است.در مرحله دوم، به برخی مبانی فقه هنر پرداخته شده است که در مقایسه فقهی تعزیه با تیاتر و فیلم، به کار می آید.در مرحله سوم، این مقایسه، با توجه به مقایسه موضوع شناسانه و مبانی مذکور انجام شده است. در پایان نیز به نتایج و پیشنهادهای برگرفته از مقایسه فقهی اشاره شده است و مطلوب نگارنده بر محور تعاملی تخصصی و مطلوب فقه امامیه، بین تعزیه، از یک سو و فیلم و تیاتر، از سوی دیگر ارایه شده است.
    کلیدواژگان: تعزیه، تئاتر، فیلم، هنرهای نمایشی، فقه تعزیه، فقه تئاتر، فقه فیلم
  • مهدی داودآبادی فراهانی* صفحات 175-196
    این پژوهش از روش پدیدارشناسی استفاده نموده و با تفاوت گذاشتن بین مفهوم تراژدی و امر تراژیک، بر آن است تا از فاجعه کربلا خوانشی تراژیک ارایه نماید. از این رو به هدف معنا بخشیدن به این حوزه خاص از تجربه اجتماعی با چشم اندازی تراژیک به واقعه عاشورا نگریسته و در صدد پاسخ گویی به این پرسش اساسی بر آمده است: تلقی ماجرای کربلا به مثابه امر تراژیک چه تفاوتی با سوگ انگاری این واقعه دارد؟ بر اساس یافته های پژوهش، سوگ-انگاری واقعه کربلا نمی تواند حقیقت راستین این رویداد عظیم را متجلی ساخته، آن را به عنوان فرهنگی پویا به جهان بشناساند. در حالیکه مولفه های «امرتراژیک»، چون آگاهی، ضرورت و حتمیت، رنج وجودی، ابتلا و مرگ والا به خوبی در واقعه عاشورا قابل تحلیل هستند. این مولفه ها باعث شده تا درک وجوه تراژیک این رخداد عظیم، از طریق مشارکت در آیین سوگواری، دارای تاثیر تراژیک بوده، به تحقق «امر والا» بینجامد. از این رو همواره رخداد عظیم کربلا دارای پویایی و شورآفرینی بوده، الهام بخش قیام و خیزش اجتماعی است و در دل آن سرزندگی و طراوت نفوس نهفته است. این وجوه با حالت منفعلانه سوگ ناسازگارند.
    کلیدواژگان: عاشورا، سوگ، امر تراژیک، تراژدی
  • حمید تلخابی*، علی رضایی آدریانی صفحات 197-220
    در هنرهای نمایشی، معنا ازطریق کردار شخصیت، به صورت تشکیکی و سلسله مراتبی تجلی می یابد. هرچقدر کردار شخصیت در زمان و مکان معین، یک کل منسجم و ارگانیگ را ایجاد کند، به همان میزان، معنا نیز شکل می گیرد. اما اگر این اجزا به صورت مجزا و ازهم گسیخته باشند، معنا در هنرهای نمایشی بروز نمی یابد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، تنها بر روی عناصر روایی در ظهور معنا تمرکز دارد و ارتباط آن را با مسایل فقهی بررسی کرده است. تجلی معنا در ارتباط با مسایل و مصادیق فقهی مختلف، از اهمیت اساسی برخوردار است. گستره آن در عناصر فرمی شامل رویداد، شخصیت و معنای اثر نمایشی است که در خلق اثر نمایشی و در فرایند درک اثر و درام برای مخاطبان موردبحث قرار می گیرد. نتایج این پژوهش نشان می دهد بر اساس معنای ایجادشده در هنرهای نمایشی، حکم فقهی منطبق بر کل اثر به صورت یک جا، متفاوت است و نباید مسایل فقهی را درباره تک تک اجزا، به صورت منفک از هم منطبق کرد. معیار تشخیص معنا، میزان و نوع ظهور آن بر عهده کارشناسان هنرهای نمایشی است که به مسایل فقهی اشراف دارند.
    کلیدواژگان: هنرهای نمایشی، انتخاب شخصیت، معنا، برانگیختن احساس، مسایل فقهی
  • ناصر ساداتی*، سید سام غضنفری صفحات 221-244
    در میان پژوهشگران هنر اسلامی، پیرامون وجود یا عدم وجود زیبایی شناسی اسلامی یا فلسفه هنر اسلامی، بحث و جدل های فراوانی وجود دارد. عده ای از آنان که در گروه موافقان قرار می گیرند، معتقدند در متون اسلامی به حد کفایت به موضوع زیبایی شناسی پرداخته شده و بررسی متون آن، اعم از قرآن و یا آثار فیلسوفان مسلمان و متون عرفانی، ما را به درک آنچه زیبایی شناسی اسلامی می دانند، نایل می کند. در مقابل، مخالفان، این نظریات را خلط مبحث دانسته و از اساس آن را متناقض می دانند و معتقدند در افق معنایی متون مقدس چیزی به نام زیبایی شناسی، مطرح نبوده است و بنابراین آن چه عموما در میراث اندیشه ی اسلامی در راستای اثبات وجود زیبایی شناسی اسلامی مورد استفاده قرار می گیرد، خارج از چهارچوب نظری «زیبایی شناسی» است. محور اصلی بحث در این پژوهش که به روش توصیفی -تحلیلی کارشده، پاسخ به این سوال است که آیا در متن مقدس و میراث فکری مسلمانان، عبارات یا اشاراتی دال بر وجود مفهوم زیبایی شناسی در معنای استتیکی آن وجود دارد یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال، ضمن توصیف نظریات دو گروه موافق و مخالف، مبنای نظریات مطرح شده در متون اسلامی عمدتا بر اساس آرای «سعید توفیق» مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته ها نشان می‍دهد فهم آرای متفکرین دو حوزه، به علت عدم همسانی واژگان مورد استفاده و مهمتر از آن، تفاوت در حوزه ی معنایی مد نظر آنان، نیازمند نوعی رمزگشایی از قاموس فکری این دو یا همسان‎سازی واژگانی است؛ در واقع، پس از این همسان سازی و معادل گزینی است که به احتمال بتوان پاسخی برای پرسش فوق یافت.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی اسلامی، جمال، زیبایی، نقد، سعید توفیق
  • سید محسن قائمی*، سمیه اقایی نژاد صفحات 245-266
    حق آزادی بیان هنری از حق برخورداری از هنر و حق مشارکت در زندگی فرهنگی جدایی ناپذیر تلقی می شود، که به طور برجسته در ماده 27اعلامیه جهانی حقوق بشر ذکرشده است. این نوشتار درصدد آن است که رابطه پیچیده میان هنر و آزادی در جوامع معاصر را که در چارچوب آرمان هنر سینما به سمت مطلق بودن و عدم امکان مطلق بودن آزادی راه می-برد، درک نماید. نقطه آغاز این مساله آن است که در واقع، جوامع معاصر تمایل دارند آفرینش سینمایی که شکل خاصی از فعالیت انسانی و آزادی هنری است را مستحق برخورد ویژه، محافظه کارانه تر و یا متساهل تر بدانند؛ ولی وقتی هنر از رهگذر صافی قانون، تجربه و آزموده می شود، دیگر، از چنین جایگاه ممتازی برخوردار نخواهد بود و به تعبیری دیگر کشورها ممکن است آزادی بیان سینماگران را در مواردی تقویت و در مواردی محدود نمایند. این نوشته توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، به استقرای موارد محدودیت آزادی بیان سینماگران مبتنی بر برخی قوانین ملی و نیز قواعد بین المللی و رویه قضایی محاکم ملی و دیوان اروپایی حقوق بشر خواهد پرداخت. نتیجه آنکه، دولتها با آزادی بیان سینماگران مانند هر آزادی دیگری، رفتار می کنند که دارای محدودیت های ویژه ای از جمله امنیت، اخلاق عمومی و حریم خصوصی است و حتی گاهی در معرض قیود و شروطی به مراتب سخت تر از سایر حقوق اساسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آزادی آفرینش هنری، آزادی بیان، رفتارهای نمایشی، سینماگران، نظام سیاسی
  • بابک دهقانی*، محمد عارف، پرناز گودرزپروری، حسن ریاحی صفحات 267-284
    یکی از موضوعاتی که اخیرا مد نظر پژوهشگران عرصه موسیقی است، توجه به موسیقی نواحی می باشد. علاوه بر آن و با گذشت زمان حوادث و اتفاقات دینی و مذهبی جایگاه خاصی را میان این بخش از هنر برای خود باز کرده است. تا آنجا که کارکردهای متعددی را در دستور کار قرار داده است.موسیقی عاشورایی بخش پر اهمیت از موسیقی دینی و مذهبی است که در مناطق مختلف از جمله میناب و مسقط با استفاده از سازهای متعدد اجرا می شود. این نوع از موسیقی برای پیشرفت در عمل، نیاز به عوامل متعددی داشته که در این پژوهش از جنبه ساختارشناسی مورد بررسی و ارزیابی موشکافانه ای قرار می گیرد. حزن و اندوه آمیخته با موسیقی از جنبه مردم شناسی نیز حایز اهمیت است. بنابراین با توجه به جایگاه این هنر دیرینه وسعت دامنه موسیقی آیینی و سازشناسی نیز مورد تحلیل و توصیف واقع گردیده است. نتایج برآمده از این پژوهش نشان می دهد که ساختارشناسی موسیقی مذهبی میناب و مسقط در دو موقعیت جغرافیایی مشابه با دو رویکرد سیاسی متفاوت می باشد که در زمانی خاص از تاریخ اسلام مورد توجه قرار گرفته است. این زمان خاص مربوط به روز عاشورا می باشد که تفاوت ها و تشابهات معانی و مفاهیم در اجرا را نیز بررسی می کند.پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی-تحلیلی به روش کتابخانه ای و میدانی بوده است. تا آنجا که پژوهشگران این حوزه با مطالعه کتب متعدد و پایگاه های استنادی، سعی در ساختارشناسی این نوع از موسیقی داشته اند. بنابراین در این مسیر از مصاحبه و مشاهده مستقیم و مرتبط با موضوع نیز بهره مند شده اند.
    کلیدواژگان: موسیقی عاشورایی، موسیقی مذهبی، میناب، مسقط، ساختارشناسی
|
  • Hassan Aboodi Mazraei *, Simin Valavi Pages 5-26
    the correlation procedure betwixt phoneme(the sound unit of word) and morpheme(the meaningful unit of word)can be the finest element for the message transmission to the audience.Therefore, perhaps the context such as poetry or prose which are written, but the significant proportion and relevance between voice arised from words and letters and their meaning and concept might not be achieved, hence to this proof the transmission of the main and target message concept to the audience, will not be properly possible.One of the indices of eloquence and literary rhetoric,is the art in the text as well as in the regularity component and phonetic marvel in discourse, also the idiosyncrasy of the connection between phoneme, morpheme and phonetic which is for phonetic concept induction.in this progressive study, the phonetic of lexemes and verses of Sura Al-Kawthar, its relevancy and the structural proportion of phoneme and morpheme will be analyzed.which is significantly manifested between phonological components and its lexical concepts.in this research, the concept of phoneme and morpheme of words used in Sura Al-Kawthar which is based on phonetic procedure is going to be under quantitative and qualitative resolution and analysis.afterwards the phoneme and morpheme accommodation and proportion of the words and verses of this Sura will be musically analyzed,and then the clarification of phonetic nature which is followed by the marvel phonetic of Quran also we can see a manifest example of the headship of verses and Sura's of Quran which is disparity with other text and speeches.
    Keywords: Holy Quran, Surah Kawthar, phonetic miracle, Phonetics, phonemes &morphemes
  • Golasin Mokhtari * Pages 27-54
    Iran's growing cinema requires appropriate legal protection from creators and other contributors involved in production of cinematic works. The "Law on Protection of Authors, Composers, and Artists", which was approved in 1969, serves as the legislation that supports these individuals. While Iran's film industry has developed over the years, the law protecting cinematic works has remained unchanged. There is insufficient support for cinematic works in Iran, with the current law failing to fully protect the rights of authors. Also, cinematic works are not even defined in the existing law. Due to the unique features of cinematic works, such as the involvement of multiple creators and the presence of artistic elements, it is necessary to study their intellectual property rights protection. Thus, this inquiry aims to provide a comparative study of the laws of in different countries including England, the United States, France, and international conventions. Along proposing a definition for cinematic works, specific protective measures, including criteria for authenticity, support duration, and recognition of creators, will be identified. Instead of endorsing inauthentic works that expand the scope of support and is undesirable for a developing country, it would be preferable for the Iranian legislators to explicitly endorse authentic works. Moreover, regarding the authors of such works, there is no specific provision in Iranian law. Drawing from the experiences of the countries studied and international conventions, it is probable to establish the main director, screenplay writer, dialogue writer, and composer as the true creators of these works. By updating the relevant laws, satisfactory and adequate support for creators can be achieved, and therefore, the motivation for producing such works in society would be increased.
    Keywords: Cinematic Work, Intellectual Property Rights, The Copyright, Creator, Visual-Auditory Works
  • MohammadHadi Mirshamsi * Pages 55-90

    The contract for creating a cinematic work is the result of companionship and long-standing collaboration between the creator and the producer, with both parties having obligations towards each other. The author's responsibilities include not only creating the screenplay but also cooperating with the producer, director, and actors until the completion of the project. Moreover, the author should not create any obstacles or hindrances for the producer in exploiting the final work, while the producer must respect the author's intellectual property rights and pay them according to the terms of the contract. Using a comparative method and examining both Iranian and French law, I seek to analyze the contract between the author and the producer in the production of cinematic works as well as the conditions for concluding such contracts and the resulting obligations for the involved parties. In both the French legal system and the Law on Literary and Artistic Property in Iran, the contract between the creator and producer is a bilateral agreement imposing various obligations on both sides. Although, the requirement for the contract to be in writing is explicitly stated by the legislator in both the French legal system and the Iranian law on literary and artistic property, the written form requirement is not a condition for the validity of the contract. In the French legal system, the condition is to prove the existence of the contract, whereas in Iranian law, the ability to invoke the contract against the creator acts as the determining factor. Since the current laws in Iran have limited specific regulations in this area, the study of Iranian law focuses more on the draft law for the protection bill for literary and artistic property.

    Keywords: Intellectual Property Rights, Cinematic works, Audiovisual work, Contract, Author, Producer, copyright
  • Shirin Sharifzadeh * Pages 91-106
    The copyright law establishes exclusive material rights for all creators of cinematic works as a common practice. This right includes all plans, scenes, and sequences within the work.  However, all literary and artistic works, especially cinema, often contain subjects and situations that naturally derive from dominant themes and basic ideas. Accordingly, copyright protection would lead to an unjust unlimitedly authorization for the creator of these works. The doctrine of similar scenes acts as a restrictive principle supporting literary and artistic works. It states that elements of a work which are commonplace and customary, or contain conditions and characteristics that are integral and typical within a specific style of literary and artistic work do not fall under copyright protection. This doctrine guarantees that creators of cinematic works cannot monopolize themes, ordinary scenes, cliché characters, and common storylines. Therefore, this research aims to clarify the elements and characteristics of this doctrine in copyright law. Through using judicial approach, I seek to address how and to what extent this doctrine is employed in cinematic works. The findings reveals that the doctrine of similar scenes in cinematic works permits the removal of copyright support for similar and common scenes and plans in a specific style and genre that do not originate from the creator's active imagination and lack originality. Moreover, it encourages creators of cinematic works to produce higher-quality works.
    Keywords: doctrine, Similar Scenes, Cinematic works, laws, copyright
  • Vahid Agah * Pages 107-124
    The right to 'freedom of artistic expression' is accepted across all forms of art and is a key issue in the jurisprudence studies on art. According to constitutional law, rights are primarily derived from legal sources. However, there is also a religious system that incorporates the jurisprudence studies on art. Despite variations in religious principles and their details about different art forms, the jurisprudence studies on art plays a dominate role as either a catalyst for freedom of artistic expression or a set of restrictions and boundaries. Thus, this article indicates that the diverse interpretations of Islamic law in Iran and what is officially recognized and must be protected is determined by the jurists of the Guardian Council from Islamic principles defined in the Constitution of the Islamic Republic of Iran. Consequently, in studying the relevant issues, the Islamic jurisprudence based on the Constitution should be considered as the standard for evaluation rather than the Islamic jurisprudence based on external works and sources. Additionally, art is a significant subject in Islamic jurisprudence of the Constitution and is specifically addressed and emphasized in principles 24, 25, and 28 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran. These principles aim to create new and broader avenues in the realm of Islamic art and artistic works, while also strengthening their rights and freedoms. They demonstrate the power of choice for artists. Therefore, the perspective of the Islamic jurisprudence studies on art should not restrict the freedom of artistic expression, which contradicts the principles of Islam outlined in the Constitution. Instead, it should employ elements that foster the progression and development of art, guaranteeing its freedom while addressing prohibitions and restrictions.
    Keywords: Jurisprudence studies on art, Iranian Law, Islam, laws, Freedom of expression, Constitution of the Islamic Republic of Iran, the Guardian Council
  • Kaveh Rezvani Rad * Pages 125-150
    As the well-known Iranian filmmaker and winner of two awards for the Best Non-English Language Film from the Oscar Academy, Asghar Farhadi's cinema is known as a prominent example of 'Iranian social cinema.' It emerged during the early years of twenty first century as a movement born out of the duality of intellectual cinema and value-based cinema following the Iranian Revolution. Through his work, Iran's cinema faces its own identity and strives to explore the dialectic of government, rights, and ethics in the middle class. From this perspective, his movies have a rich relationship with Iran's legal system in both form and content. In Farhadi's movies, the legal system in Iran has a contradictory image that is thought-provoking, critical, gloomy, passive, yet pretentious. It interferes but proves ineffective, distorting individuals' freedoms, choices, and privacy while remaining incapable of providing justice and guaranteeing a peaceful life for citizens. According to Farhadi's perspective, instead of facilitating social life, the legal system becomes the primary factor in constructing a labyrinth of crises in Iranian society. The ideological rules, favoring one good over others and mobilizing resources and facilities towards that good, intentionally violate privacy boundaries with the aim of moral purification of citizens. This leads to a decline in collective morality, creates social condemnation towards dissidents and intellectuals, fosters increasing violence, erodes the language of dialogue, and causes social division. According to Farhadi's movies, the only way to overcome such divisions is by strengthening civil society, formulating impartial laws, decreasing government intervention in citizens' personal lives, prioritizing reconciliation over violence, practicing restorative justice, promoting honesty and integrity, and redefining concepts such as honor while rectifying inappropriate traditional culture.
    Keywords: Asghar Farhadi, Legal System, Law, Impartial, Justice, Privacy
  • Seifullah Sarami * Pages 151-174
    The main aim of this paper is to compare the jurisprudence studies on ta'ziyeh with theater and film. The result of this comparison reveals the importance of this research in assisting in formulating the jurisprudence studies on theater and cinema, as well as completing the jurisprudence studies on ta'ziyeh, which has its main origin in the respect and promotion of the culture of love for Ahl al-Bayt. In this respect, I first present the statement of the problem, followed by a subject analysis of ta'ziyeh and its background, and then provide a brief subject analysis of film and theater. The results indicate the characteristics and general principles of the arts of Ta'zieh, theater, and film, which serves as a basis for comparing the subject matter of Ta'zieh with theater and film.In the second section, I discuss some fundamentals of the jurisprudence studies on art that are used in the jurisprudential comparison of Ta'ziyeh with theater and film.In the third section, I compare the subjects according to the aforementioned bases. Finally, I show the results and the related topics derived from the comparative jurisprudential analysis. Moreover, I compare my desirable perspective, which is an interactive and professional approach on the issue, with the desirable perspective discussed in Imamite jurisprudence about ta'zieh on one hand, and film and theater on the other hand.
    Keywords: Ta'zieh, theater, Movie, performing arts, The jurisprudence studies on ta'zieh, The jurisprudence studies on theater, The jurisprudence studies on Film
  • Mahdi Davoodabadi Farahani * Pages 175-196
    Using the method of phenomenology to explore the distinction between tragedy as a narrative genre in performing arts and tragedy as a real-life phenomenon, I aim to present a tragic interpretation of the event of Karbala. In order to provide meaning to this unique field of social experience, I examine the Ashura event from a tragic perspective and seek to address the main question: what sets apart the story of Karbala as a tragic event from mourning in the genre of tragedy? The research findings indicate that the misrepresentation of the Karbala event fails to capture the true essence of this occurrence and prevent it from being identified globally as a dynamic culture. By analyzing components such as awareness, necessity, certainty, existential suffering, illness, and ultimate death, the event of Ashura can be better understood in its tragic dimension. Through active participation in the mourning ceremony, which carries profound tragic influences, individuals can grasp the concept of the “sublime”. Consequently, the tragedy of Karbala have consistently remained dynamic and captivating, serving as a source of inspiration for social transformation, and with vitality at its core. These aspects are incompatible with the passive state of mourning.
    Keywords: Ashura, The Tragic object, Tragedy
  • Hamid Talkhabi *, Ali Rezaei-Adriani Pages 197-220
    In performing arts, meaning is manifested through the actions of characters in a constructive and hierarchical manner. The coherence and organic unity of the character's actions in a specific time and place contribute to the formation of meaning. However, if these components are separate and disconnected, meaning cannot emerge in performing arts. This research employs a descriptive-analytical method and focuses solely on the elements of narrative in the emergence of meaning while examining their relationship with jurisprudential issues. The manifestation of meaning, in connection with various jurisprudential issues and examples is of fundamental importance. The formal elements encompass plot, characters, and the meaning of theatrical performance, which are discussed in both the creation of the theatrical work and in the process of understanding the work and drama. The findings of this research, based on the meaning created in performing arts, reveal that the jurisprudential ruling that applies to the entire work differs as a whole and should not be applied to individual components separately. The criterion for determining meaning, its degree, and the type of its manifestation lies with experts in performing arts who possess knowledge of religious jurisprudence.
    Keywords: performing arts, Character Selection, meaning, Arousing Emotion, Jurisprudential Issues
  • Naser Sadati *, Sam Ghazanfari Pages 221-244
    There has been a lot of debate among scholars of Islamic art about whether Islamic aesthetics or the philosophy of Islamic art does or does not exist. Some of those who agree with the topic believe that Islamic aesthetics is adequately addressed in Islamic texts. And the examination of the texts, i.e. the Holy Qur'an, the works of Muslim philosophers, and the mystical texts, leads us to understand what Islamic aesthetics is. Those who disagree, on the other hand, see the theory as fundamentally contradictory, arguing that there is no such thing as Islamic aesthetics in the semantic horizon of the sacred texts. So, what is commonly referred to as evidence for Islamic aesthetics goes beyond the theoretical framework of "aesthetics".  Thus, this research mainly focused on whether in the sacred texts and the intellectual heritage of Muslims, there are remarks that confirm the concept of Islamic aesthetics in the sense of aesthetics or not. We seek to address the question based on Islamic thoughts mostly Saeed Tawfiq's views. The findings show that understanding the opinions of the thinkers in the two fields requires a kind of decoding of the Islamic terms due to the inconsistency of the terms used and, more importantly, the difference in their semantic aspects. In fact, it is more likely to address the above question by matching or finding equivalent aesthetic terms in Islamic thought.
    Keywords: Islamic aesthetics, Jamal, Beauty, criticism, Saeed Tawfiq
  • Mohsen GHAEMI *, Somayeh Aghaee Pages 245-266
    The right to freedom of artistic expression, as significantly mentioned in Article 27 of the Universal Declaration of Human Rights, is closely intertwined with the right to engage in cultural life and the right to enjoy art. Thus, this inquiry aims to investigate the intricate relationship between art and freedom in contemporary society, highlighting the inherent limitations and unattainability of absolute freedom in the ideal of cinema. Contemporary societies often regard cinematic creation as a unique form of human activity and artistic expression, deserving of either more conservative or tolerant treatment. However, when subjected to legal scrutiny and the real-world experiences, art loses its privileged status. In other words, different countries may impose restrictions on the freedom of expression for filmmakers under specific circumstances. This research uses descriptive-analytical method and is based on library studies, which examines instances where the freedom of expression for filmmakers has been limited; it will consider national laws, international regulations, the judicial practices of national courts, and decisions made by the European Court of Human Rights. In conclusion, governments treat the freedom of expression of filmmakers, like any other freedoms, subjecting to special limitations such as security concerns, public morality, and privacy. At times, these restrictions and conditions imposed on the freedom of filmmakers can be even more stringent compared to other fundamental rights.
    Keywords: Freedom of artistic expression, Freedom of Speech, Cinematic behavior, Filmmakers, political system
  • Babak Dehghani *, Mohammad Aref, Parnaz Goodarzparvari, Hasan Riyahi Pages 267-284
    The study of folk music has recently gained attention among researchers in the field of music. Also, religious and ritual events, over the time, hold a significant place within this artistic domain. To the extent that they have served various purposes and functions. Ashura music, an integral part of religious music, has been performed in different reigns, including Minab and Muscat, employing a variety of instruments. The progress of this genre of music relies on several factors, which are meticulously examined and evaluated in this research from a structural perspective. From an ethnographic perspective, the combination of sadness with music is significant. Therefore, considering the significance of this ancient art form, the scope of ritual music and instrumentology is also analyzed and described. The findings of this research reveal that the structural analysis of religious music in Minab and Muscat, two geographically similar locations with distinct political approaches, has been specifically explored during Ashura. Furthermore, the study examines the differences and similarities in meanings and concepts during the performance. The current research adopts a descriptive-analytical approach, utilizing both library and field methods. Extensive analysis of numerous books and reference sources has been conducted to understand the structure of this type of music. Additionally, interviews and direct observations related to the topic have been incorporated to enhance the research.
    Keywords: Ashura music, religious music, Minab, Muscat, Analysis of the Musical Structure